Lwerudeso

Lwerudeso is een project in Lwengo, een arm, landelijk gebied in Oeganda. Samen met de lokale bevolking is de Bavelse Wendy van Gestel betrokken bij de bouw van faciliteiten om de zelfredzaamheid van de mensen hier te vergroten. Zo zijn er diverse landbouwprojecten gestart en waterputten gebouwd. Maatschappelijk werkers ondersteunen de kansarme mensen en geven voorlichting over o.a. aids en hygiëne. In 2011 zijn er een basisschool, een kinder- en een gehandicaptenopvang gestart. Ubuntu zal zich in gaan zetten om samen met Wendy en de inwoners van Bavel geld bij elkaar te krijgen voor het verbeteren van de gebrekkige energievoorziening van de school door middel van aansluiting op waterkrachtenergie.

Stichting Laafia Ghana

HET ONTSTAAN
Al sinds 2008 doen wij (Carmen van Loon, vrienden en collega’s) vrijwilligerswerk in het noorden van Ghana. De mooie ervaringen en bijzondere ontmoetingen hebben er voor gezorgd dat we om Ghana zijn gaan geven. Er zijn vriendschappen ontstaan met de Ghanezen Jerry Dibkuu en Alhassan Y. Nagumsi, zij zetten zich allebei in voor de zorg in Ghana. Met onze ervaringen willen we meer betekenen voor de bevolking daar. Het ‘willen helpen’ is uitgegroeid tot het oprichten van een stichting, Laafia Ghana. Het woord ‘Laafia’ betekent gezondheid.

ONZE DOELEN
HUISARTSENPOST IN BASSEBLE
Het bouwen van een ‘health clinic’ (huisartsenpost) in het dorpje Basseble, gelegen in de Upper West Region Ghana. Basseble is het geboortedorp van Jerry. Hij weet wat er nodig is. Nu is de afstand naar het ziekenhuis in Nandom te groot, de wegen onverhard en in de regentijd onbegaanbaar. Kostbare tijd gaat verloren, waardoor patiënten het niet overleven. De bouw van de post kan de eerste zorg ondervangen en veel leed voorkomen.
Alle stappen om dit te kunnen verwezenlijken zijn gemaakt in Ghana en in Nederland. Eind van het jaar 2013 hebben we door donaties van velen kunnen starten met de bouw van de huisartsenpost. Al het papierwerk heeft
ook tijd in beslag genomen. Er moeten hier vele wegen gepasseerd worden. Zoals vergaderingen onder de boom met chiefs en oudsten van het dorp, de dorpelingen en met allerlei officiële instanties. We zijn nu zover dat we het dak er op kunnen leggen. Dit jaar (2015) is er veel werk verzet. We mogen trots zijn op de bewoners van Basseble, die hun aandeel hebben geleverd en leveren, elke keer weer. Onder begeleiding van de aannemer wordt door hen het meeste werk gedaan. Vrouwen en mannen werken samen. Hard werken, maar ze zijn trots op hun ‘bouwproject’. Ze voelen zich verantwoordelijk. Ze zijn altijd weer blij als ik (Carmen) langs kom om te kijken en vergaderingen onder de boom bij te wonen. Jerry regelt alles wat er nodig is en is verantwoordelijk voor de kosten die gemaakt worden. Volgend jaar hopen we het project te kunnen voltooien.

ST. THERESA HOSPITAL NANDOM
Daarnaast zullen we het St. Theresa ziekenhuis in Nandom ondersteunen, wanneer er de financiële mogelijkheden zijn. Carmen werkt elk jaar 3 maanden vrijwillig in het ziekenhuis als verpleegkundige. Dit jaar (2015) ging ze voor een jaar naar Nandom. Ze heeft hier in deze periode veel gezien en ervaringen opgedaan. Hierdoor weten we nog meer wat de mensen echt nodig hebben. Deze ervaring en de samenwerking met de gemeenschap
zorgt ervoor dat we stapje voor stapje de gezondheid kunnen verbeteren.

STEUN ONS
Wil je een financiële bijdrage leveren? Stort dan je bijdrage op het rekeningnummer NL03 RABO 0180 5091 44

MEER INFORMATIE?
Wil je meer informatie weten over de stichting, op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen of ons helpen op een andere manier ga dan naar www.laafiaghana.nl

Stichting Care for Kids Kenya

Deze stichting is sinds 2007 in de vorm van deelprojecten bezig om de St. Aloyce Reru Girls Secundairy School op te bouwen. Deze middelbare meisjesschool staat in het plattelandsdorp Reru, toen nog zonder water en electriciteit. In de afgelopen jaren heeft onze stichting de volgende projecten bewerkstelligd: een slaapzaal, een administratiegebouw, een scheikundelokaal, een eetzaal met keuken en berging en een Staffhouse in de vorm van vier huizen voor de leerkrachten. Naast onze hulp is er in 2009 is er een waterput gegraven (120 meter diep) waarmee zoet en schoon water ter beschikking kwam.

Het Project
"We zijn blij verrast met het bericht dat Ubuntu heeft besloten ons met het volgende deelproject te willen ondersteunen. Dit project houdt in: het uitbreiden van de zoetwatervoorziening met een watertoren voorzien van een tank van 10.000 liter. Deze tank wordt gevuld door een electrische pomp vanuit de aanwezige waterput. Aansluiting van alle gebouwen op de watertank met stalen pijpen plus de bouw van een dak boven de nu nog provisorische doucheruimte met, wat een weelde, 24 douchekoppen."

Johan van Gestel, André de Brouwer en Liesbet van Gestel

Voor meer informatie: Johan van Gestel, tel. 0161 43 14 06 of e-mail: vangesteljb@telfort.nl

Afsluiting
Op 26 november mocht de Stichting Care for Kids Kenya een cheque van 15.000 Euro in ontvangst nemen: de prachtige opbrengst van 2 jaar activiteiten door Stichting Ubuntu.

Stichting Harambee

Algemeen
Stichting Harambee houdt zich sinds 2001 bezig met de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs in West-Kenia. Zij doet dit door middel van nieuwbouw en verbouw van klaslokalen, toiletten en schoolbanken. Ook organiseert zij workshops en cursussen voor leerkrachten. Stichting Harambee werkt op twee locaties: de plaatsen Kimilili en Mumias. Er wordt al jaren lang samengewerkt met drie Keniaanse partners, die verantwoordelijk zijn voor de gehele uitvoering ter plekke. De ouders van de kinderen in Kenia moeten zelf ook een bijdrage leveren, doorgaans 10 tot 15% van de projectkosten. Dat kan in de vorm van cash geld, arbeid of materialen zoals bv. hout of bakstenen. Zo hoopt de stichting de gemeenschap meer bij het onderwijs te betrekken. Wanneer zij op intensieve wijze bij het project betrokken worden hoopt de stichting mensen te laten inzien dat zij hun leven in eigen hand kunnen nemen om verandering te laten plaats vinden, als zij zelf daadwerkelijk meewerken aan de toekomst van hun kinderen.

Het project
Dankzij de inzet van Ubuntu kan een lagere school, Kibunde Primary School, net buiten het centrum van Kimilili, geholpen worden. Nieuwe klaslokalen zijn dringend nodig. De school is erg arm, is gestart in 1974 en telt ruim 850 kinderen. Er zijn 17 leerkrachten werkzaam. De kinderen zitten op gammele schoolbanken op elkaar gepropt of op de grond. Zestig tot tachtig kinderen in een klas is eerder regel dan uitzondering. Er zijn te weinig schoolboeken en de lokalen zijn gebouwd van leem en in zeer slechte staat. Als het regent staat de vloer blank. Het project behelst de bouw van verschillende klaslokalen. Daarnaast zijn schoolbanken hard nodig. Onderdeel van het project is dat het hoofd van de school deelneemt aan een workshop over hoe de school op een goede manier te leiden. Lopende kosten worden door de overheid betaald als het gaat om de salarissen van de leerkrachten. Een klaslokaal kost gemiddeld ongeveer 7000 Euro. Zou het niet geweldig zijn als we de school kunnen helpen de kinderen beter onderdak te verschaffen zodat zij op een betere manier onderwijs kunnen krijgen en daarmee een betere toekomst tegemoet gaan?

Afsluiting
Inmiddels heeft Ubuntu Harambee op 17 augustus 2013 een cheque mogen overhandigen van EUR 24.000,- voor het opknappen en uitbreiden van de Kibunde Primary School.